Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin

Sprekers

Momenteel is er nog geen informatie over de sprekers van de Nacht van de Lobbyist 2022. Tot die tijd tonen we vol trots de sprekers van de afgelopen editie van de Nacht van de Lobbyist!

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold is bekend geraakt door zijn indrukwekkende politieke carrière. Hij was lange tijd fractievoorzitter van D66 en boekte met de partij ook succes. Hij stopte als partijleider in oktober 2018. Stilzitten doet hij echter niet; hij is voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de verkoop van kunstwerken aan het buitenland en is procesbegeleider van de verbouwing van de Tweede Kamer. Daarbovenop werd hij onlangs aangesteld als de nieuwe directeur van het CBR.

Anne de Haij

Anne de Haij was een van de sprekers die de avond met ons opende tijdens de plenaire sessie. Ze werkt bij het Kunstmuseum (voormalig Gemeentemuseum) in Den Haag, waar de Nacht van de Lobbyist ook plaats zal vinden. Daar houdt ze zich als directiesecretaris bezig met beleid en strategie. Het museum staat middenin de samenleving, en werkt samen met tal van partners. In zekere zin voert het museum zélf dus ook een lobby.

Bart de Liefde

Bart de Liefde is ooit begonnen als politiek medewerker in de Tweede Kamer. Daarna heeft hij zelf politieke carrière gemaakt, eerst als gemeenteraadslid van Den Haag, later als lid van de Tweede Kamer. In 2016 verliet hij de politiek voor een baan als belangenbehartiger bij Uber. Tegenwoordig werk hij bij Bird, een bedrijf dat elektrische steppen maakt. Als ervaren kracht aan beide kanten van het veld kwam hij bij ons vertellen over de bedrijfslobby.  

Bart Pierik

Bart Pierik is woordvoerder en adviseur public affairs bij de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Eerder werkte hij op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, onder andere als politiek assistent van de staatssecretaris. Vanuit zijn ervaring in zowel politiek als het onderwijs kon hij ons bijpraten over hoe politiek en wetenschap (niet) samengaan.

Benno Netelenbos

Benno Netelenbos is politicoloog en doceert aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar legitimiteit en gezagsrituelen. Verder schrijft hij, zijn laatste boek heet Legitimacy beyond Weber. Tijdens het ‘Filosofisch Nachtgesprek’ zal ging hij in op de (il)legitimiteit van belangenbehartiging.

Bert Fraussen

Bert Fraussen is Assistant Professor aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek en onderwijs focust belangenvertegenwoordiging en lobbyen op nationaal en Europees niveau, in het bijzonder de interne organisatie van belangengroepen (zoals hun ledenwerking en beleidsprioriteiten) en hun relaties met beleidsmakers. Hij is mede-initiatiefnemer van de Nacht van de Lobbyist.

Caelesta Braun

Caelesta Braun is Associate Professor aan de Universiteit Leiden. Ze onderzoekt de rol van externe stakeholders in het publieke besluitvormingsproces en hoe we ervoor kunnen zorgen dat externe stakeholders op een effectieve en inclusieve wijze betrokken worden bij publieke besluitvorming, zowel op politiek vlak als in uitvoerende organisaties als toezichthouders. Tijdens de Nacht van de Lobbyist ging ze in op de verhouding tussen ambtenaren en lobbyisten.

Eduard Nazarski

Eduard Nazarski is directeur bij Amnesty International Nederland. Daar heeft hij de dagelijkse leiding over de organisatie, maar hij vertegenwoordigt Amnesty ook naar buiten toe. Een deel daarvan is ook zorgen dat er geluisterd wordt naar de boodschap van Amnesty, lobbyen voor mensenrechten.

Ellis Aizenberg

Ellis Aizenberg promoveert aan de Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek focust op de lobby-activiteiten van bedrijven in beleidsprocessen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ze werkte eerder bij Hill + Knowlton Strategies en sprak bij ons over de relatie tussen wetenschap, lobbyen en politiek.

Iskander de Bruycker

Iskander De Bruycker is Assistant Professor aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen burger, beleid en lobbygroepen in de Europese Unie. Hij was eerder verbonden aan de European University Institute (Firenze) en de Universiteiten van Antwerpen, Amsterdam en Aarhus. Tijdens de sessie over “Media, Lobby en Politiek” heeft hij zijn inzichten en onderzoeksresultaten over de communicatiestrategieën van lobbyisten met ons gedeeld.

Jan Maarten Slagter

Jan Maarten Slagter is directeur bij IBFD. Daarvoor heeft hij onder andere gewerkt als advocaat en als redacteur bij het FD, en schreef hij een boek over KPN. Hij kwam vanuit zijn brede ervaring vertellen over de rol waarin hij nu zit, en over zijn eerdere ervaringen met belangenbehartiging. Tijdens de deelsessie over bedrijfslobby’s gingen we met hem in gesprek.

Jeroen Romeijn

Jeroen Romeijn is als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden. Zijn bijna afgeronde promotieonderzoek gaat onder andere over de invloed van ‘lobby’ op politieke partijen en de regeringsformatie. Tevens is hij werkzaam bij de Directie Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft de sessie over “Wetenschap en Politiek” begeleid.

Jonge lobbyisten

Onze nachtvoorzitter Myrthe Hilkens in gesprek met jongeren die zich bezighouden met belangenbehartiging. Er zijn jonge raadsleden, bestuursleden van jongerenorganisaties en een jongerenambassadeur van een NGO aangeschoven. De jongeren vertelden uit eigen ervaring hoe zij zich bezig houden met lobbyen.

Joost Berkhout

Joost Berkhout is Associate Professor aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek analyseert onder meer welke kwesties belangenbehartigers graag op de politieke agenda zouden willen zien, en hij bestudeert hiervoor lobbyisten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Hij is ook zeer geboeid door de relatie tussen belangenbehartiging en democratie, en ging met ons hierover in gesprek tijdens het “Filosofisch Nachtgesprek”.

Julie Meerveld

Julie Meerveld is sinds 2008 hoofd belangenbehartiging en regionale hulp bij Alzheimer Nederland. Zij maakt zich al jaren hard voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in landelijke verbeterprogramma's. Bij Alzheimer Nederland ondersteunt zij verder 50 regionale afdelingen met 5000 vrijwilligers en landelijke programma’s om de zorg en ondersteuning bij dementie te verbeteren. Bij ons kwam ze vertellen over lobbyen voor een goed doel.

Karel Joos

  Karel Joos is partner bij public affairs-groep Interel. Daarnaast is hij ook schrijver. Zo schreef hij vanuit zijn vakkennis het boek ‘Lobbyen’, het eerste Nederlandstalige boek dat duidelijk duidt, analyseert en beschrijft hoe lobbyen er in de praktijk aan toe gaat. Tijdens de Nacht van de Lobbyist gingen we met hem in gesprek over de bedrijfslobby.

Marcel Hanegraaff

Marcel Hanegraaff is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als Assistant Professor. Hij doet onderzoek naar de lobby van bedrijven op nationaal, Europees en internationaal niveau. Tijdens de Nacht van de Lobbyist heeft hij enkele inzichten uit zijn verschillende publicaties gedeeld en trad hij op als moderator in de sessie “De Lobby van het Bedrijfsleven”.

Marielle van Oort

Marielle van Oort is al ruim 20 jaar adviseur public affairs en directeur van de Public Affairs Academie. In haar werk zet zij zich in voor het verbinden van belangen, het creëren van mooie ontmoetingen en het sluiten van coalities. Duurzaamheid van relaties en belangen op de lange termijn staan centraal. Daarnaast geeft zij trainingen, verzorgt zij masterclasses en geeft zij gastlessen. Marielle is mede-initiatiefneemster van de Nacht van de Lobbyist.

Martijn de Greve

Martijn de Greve is radiopresentator bij Omroep WNL op Radio 1. In eerdere jaren is hij presentator geweest bij programma’s als De Lobby, Mediazaken en Café Vondel. Zijn interesse ligt bij de politiek, zo hostte hij elke maand het debatcafé ‘Politieke Junkies’ en is hij regelmatig gespreksleider bij politieke debatten.

Monty Aal

Monty Aal is actief als vice-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Hij is een van de jongste deelnemers van de avond, maar heeft al de nodige ervaring als belangenbehartiger opgedaan. Zo zat hij al in een medezeggenschapsraad, werkte hij bij een jongerenorganisatie en bij Stichting Young Urban Achievers. Hij kwam als vice-voorzitter van de organisatie voor studenten in Nederland met ons praten over de verhouding tussen wetenschap en politiek.

Myrthe Hilkens

Myrthe Hilkens is freelance journalist en voormalig Kamerlid van de PvdA. Ze studeerde journalistiek in Tilburg en schreef het spraakmakende boek 'McSex', over de pornoficatie van de samenleving. Verder maakte ze o.a. het programma 'What the Hague, over politiek in campagnetijd. Tegenwoordig heeft is ze mede-eigenaar van Hilkens en Grömminger, een bedrijf dat advies geeft over campagnes. Tijdens de Nacht van de Lobbyist had ze de rol van dagvoorzitter.

Nathalie Baartman

Nathalie Baartman is cabaratière. Ze begon met het schrijven over een breed aantal onderwerpen en kwam erachter dat ze cabaret schreef. Ze schreef zich in voor Camaretten, een cabaret festival, en won de persoonlijkheidsprijs. Zes programma's volgden en momenteel treed ze op met haar zevende voorstelling. Bij ons kwam ze met een frisse, humoristische blik de avond feestelijk afsluiten. Foto © Jochem Jurgens

Pieter Hasekamp

Pieter Hasekamp is Directeur-Generaal voor Fiscale zaken op het Ministerie van Financiën. Op één zevenjarig uitstapje naar het bedrijfsleven na heeft hij zijn hele leven gewijd aan de publieke zaak. Hij is zeer ervaren op het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën. Vanuit de top van het ambtenarenleven kwam hij bij ons praten over de verhouding tussen ambtenaren en lobbyisten.

Productiehuis Plezant

Productiehuis Plezant maakt regelmatig samen met organisaties voorstellingen voor eigen publiek, die ervoor moeten zorgen dat het gesprek over de organisatie op gang komt. In de laatste twintig jaar hebben ze dat onder andere gedaan voor de landmacht, de politie, ziekenhuizen en het OM. Tijdens de Nacht van de Lobbyist gingen ze in op de geschiedenis van de lobby en vertelden ze over hun voorstelling bij de politie.

Remco Breuker

Remco Breuker is hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden. Hij werd recent erkend door het online wetenschapsmagazine ScienceGuide als één van de meest invloedrijke denkers en doeners in het hoger onderwijs en de wetenschap. Hierbij werd ook verwezen naar zijn belangrijke bijdrage aan #WOinActie.

Sigrid Verweij

Sigrid Verweij was jarenlang werkzaam als directeur communicatie bij VNO-NCW, door velen toch wel gezien als de grootste lobbyorganisatie van Nederland. Nadat ze daar bijna tien jaar heeft gewerkt en er zelfs de eerste vrouwelijke directeur werd, heeft ze die functie onlangs neergelegd, om daarna bij Coca Cola aan de slag te gaan.

Sven Kockelmann

Sven Kockelmann is een bekend journalist en presentator. Hij heeft een indrukwekkende journalistieke carrière, waarin hij redacteur, verslaggever en presentator is geweest. Hij staat bekend om zijn scherpe manier van interviewen, die we ook tijdens Nacht met de Lobbyist gaan zien. Na zijn één-op-één-interview met Alexander Pechtold heeft hij het met ons gehad over de relatie tussen de media, de lobby en de politiek.

Thijs Broer

Thijs Broer is politiek journalist. Sinds 2006 schreef hij als politiek redacteur van Vrij Nederland vele achtergrondartikelen over het functioneren van de Haagse politiek en de invloedrijke organisaties daaromheen. In 2017-2018 maakte hij ‘Schaduwmacht’, een serie reportages voor VN en Nieuwsuur over onder andere de Haagse banencarrousel en het lobbycircuit. Vanaf 1 november van dit jaar is hij politiek redacteur bij de talkshow Pauw.

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter is in heel Nederland bekend geraakt met haar strijd voor een rookvrije generatie. Als longarts zit ze goed in de materie en weet ze waar ze over praat. Gezien de feiten is het al wel duidelijk dat roken slecht voor je is, maar hoe zorg je dat die boodschap overkomt? Afgelopen seizoen schoof ze nog aan bij Zomergasten, bij ons ging het over lobbyen voor een rookvrij land.