Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin

Deelsessie Update: Polderen tussen Bestuurslagen en De Kracht van Coalities in Agendasetting

Gepubliceerd door Nacht van de Lobbyist op


De lijst met toonaangevende sprekers uit de politiek, wetenschap en praktijk tijdens de Nacht van de Lobbyist breidt zich steeds verder uit. De deelsessies waaraan zij bijdragen zullen dan ook vele actuele en relevante onderwerpen aansnijden. Zo zullen we met een panel vol experts dieper ingaan over decentrale beleidsvorming in de sessie ‘Polderen tussen bestuurslagen’, en gaan we van gedachtes wisselen over het smeden van coalities tijdens de sessie ‘De Kracht van Coalities in agendasetting’. Lees hieronder meer over deze deelsessies!

Polderen tussen Bestuurslagen

Samenwerking tussen bestuurslagen is in veel beleidsdossiers zowel noodzakelijk als een grote uitdaging. Er zijn hierdoor meer interbestuurlijke overleggen en samenwerkingsverbanden dan ooit. Daarnaast vinden verschillende steden, gemeenten en provincies het ook steeds belangrijker om hun specifieke belangen direct en rechtstreeks te vertegenwoordigen, en proberen ze lokale thema’s op de nationale politieke agenda te krijgen.

Hierover zullen we in gesprek gaan met onder andere Leonard Geluk (algemeen directeur bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)Caspar Van Den Berg (lid Eerste Kamer en decaan Campus Fryslân – University of Groningen) en Rien Fraanje (algemeen directeur Interprovinciaal Overleg). Lopen ook lokale en provinciale overheden vandaag verloren in de polder, en wanneer wordt interbestuurlijk overleg een lobby-circus?

De Kracht van Coalities in Agendasetting

Door gezamenlijk op te trekken, kunnen organisaties niet alleen krachten bundelen maar ook diverse perspectieven en expertises integreren om een breder scala aan issues te adresseren. Tijdens deze deelsessie komen zowel succesverhalen als mislukkingen met betrekking tot het smeden van verbonden ter sprake. Samen met Carla van Laer (Nederlands Kanker Collectief), Lex Staal (Sociaal Werk Nederland) en Simon Otjes (Universiteit Leiden) gaan we in op recente voorbeelden, waarbij coalities een cruciale rol hebben gespeeld in het beïnvloeden van besluitvormingsprocessen. Wat zijn uitdagingen en kansen die het vormen van effectieve verbonden met zich meebrengen voor belangenbehartigers die streven naar agendasetting?

Benieuwd naar alle andere deelsessies tijdens de Nacht van de Lobbyist? Bekijk hier de actuele lijst van alle deelsessies.

Categorieën: nieuws