Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin

Eerste deelsessies bekend: Kinderrechten als fundament voor beleid en Filosofisch nachtgesprek

Gepubliceerd door Nacht van de Lobbyist op


Na de bekendmaking van Renske Leijten als Keynote spreker tijdens de Nacht van de Lobbyist, delen we graag de eerste thema’s en sprekers van de deelsessies op 18 januari: ‘Kinderrechten als fundament voor beleid’ en ‘Filosofisch Nachtgesprek’. In aanloop naar de Nacht van de Lobbyist zullen de deelsessies en sprekers worden aangekondigd op de website.
 
Om de impact van nationaal of decentraal beleid op de rechten van kinderen in beeld te brengen, pleitte de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onlangs voor de invoering van een Kinderrechtentoets. Bij alle maatregelen en besluiten die kinderen treffen, moet het belang van het kind voorop staan, volgend op het uitgangspunt vastgelegd in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Maar wat betekent dat in de praktijk? Meer bureaucratie en regels? Vertraging? Of het juist de manier om inclusief beleid te ontwikkelen met jongeren samen? En wie heeft nog meer voordeel van een dergelijke toets? Genoeg om over te praten tijdens de deelsessie 
‘Kinderrechten als fundament voor beleid?’ met panelleden Carrie van der Kroon (Defence for Children), Pim Kraan (Save the Children), Mariet de Boer (Raad voor het Openbaar Bestuur) en Rowie Stolk (Universiteit Leiden).

Zoals bij de vorige edities vindt er ook nu weer een Filosofisch nachtgesprek plaats. Hoe handel je integer in een politiek arena waar niet alleen activiteiten voor én achter de schermen, maar ook formele en informele netwerken een belangrijke rol (blijven) spelen om succesvol invloed uit te oefenen? In dit nachtgesprek gaan Dr. Joost Berkhout en Dr. Willeke Slingerland dieper in op de essentie van integere handelen in de politiek. Laat je meeslepen in een open gedachtewisseling die niet alleen politiek – filosofische aspecten belicht en verbindt met resultaten uit recent wetenschappelijk onderzoek, maar ook praktische inzichten biedt voor het vormgeven van een ethisch kompas.

Meer weten over de sprekers? Hier vind je meer informatie over de sprekers tijdens de Nacht van de Lobbyist.

Categorieën: nieuws